18 Kasım 2013 Pazartesi

Çağrı merkezleri sektörü şikayetçi

Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı'ya ait makale ile ilgili düşüncelerim


Habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Sayın Metin Tarakçı’nın atladığı noktalar var,

Bir işin tehlikeli olarak Çsgb veya her hangi bir kurum tarafından kabul edilebilmesi için yaralanma ve kazaların üretim süreçlerinden kaynaklı olma zorunluluğu yoktur.

Hizmet sektöründe de istenmeyen rahatsızlıklar çalışanda işin doğasından dolayı masa başında bulunsa bile ortaya çıkabilir. Rahatsızlıkları bedensel ve psikolojik olarak ikiye ayırabiliriz.

Uzun süre masa başında çalışan müşteri temsilcilerinin bedenlerinde kas, iskelet, görme, konuşma, işitme sorunlarından birinin veya daha fazlasının oluştuğunu gözlemliyebilirsiniz. Sırt, bel, el, bilek, omuz ağrısı şikayetlerini sıkça sizde ofisinizde görebilirsiniz. Göz kuruluğu ve buna bağlı baş ağrıları da cabası. Konuşma kaynaklı çalışanlar ses kısıklığı, öksürme, nefes almada zorluk yaşayabilir. Sürekli kulaklık ile durmanın işitme üzerindeki olumsuz etkisini sağır sultan bile duymuştur.

Yazıda işin icrasında kullanılan ürünlerin, üreticisinden temin edilen sağlık ölçüm sonuçlarını ilgili birimlere ilettiğinizi belirtmişsiniz. Hangi firma kendi ürününün sağlıksız olduğunu açıkça belirtir sizce?

Ayrıca kısa molalardan dolayı çalışanlar yemek ihtiyaçlarını sağlıksız fast food gıdalardan yana tercih etmekte, bu da toplumda bağışıklık sistemi zayıflamış veya obeziteye yatkın bireylerin yetişmesine neden olmaktadır.

Psikolojik sorunlar ise çalışanlarda hemen ortaya çıkmayan hasarlar bırakmaktadır. Gelen ve cevaplanması gereken çağrı miktarı gibi gerçek dışı hedefler, müşterilerin hakaretlerde bulunması çalışanda stres oluşmasına sebebiyet vermektedir. Hem stres hem mesai düzeninden, vardiya değişikliğinden kaynaklı uyku sorunları yaşayan personeliniz mutlaka mevcuttur. İleride çalışanların anksiyete (kaygı) gibi psikolojik sorunlara sahip ya da alkol/tütün kullanımına yönelebilecek bireyler olmaması için sektörde herkes çaba göstermeli ve bakanlığın tebliğin yerine getirilmesini çalışanlar adına rica ederim.

Yazdıklarımın tümüne katılmayabilirsiniz ama bir işyerinde (işin ne olduğu mühim değil) çalışanın kayıp düşmeyeceğini, elektrik kaçağından çarpılmayacağını, yangın çıkarsa dumandan veya ateşten etkilenmeyeceğini, bir sayfa kağıttan dahi elini kesmeyeceğini bir yönetici olarak nasıl garanti altına alabilirsiniz? Bu tebliğin yazılmasında esas can ve mal kaybının önüne geçilmesi olduğunu hatırlatmak isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder